4 Mites i 4 realitats sobre el Black Friday

El Black Friday és una realitat amb tanta força que possiblement en poc temps ningú se’n preguntarà el seu origen, tal com hem fet amb tantes tradicions nostrades, que als inicis segur que també sorprenien i inclús, generaven rebuig. O creieu que tota la vida hem fet “calçotades” a tota Catalunya, o hem fet regals pel “Dia del pare”?

Al ser una data tan rellevant, cal aclarir algunes realitats i sobretot, algunes fal·làcies.

4 realitats:

  1. Triomfa perquè activa l’instint de supervivència cerebral.

El seu èxit rau en el fet que pel consumidor no hi ha cap raó per no seguir-lo: si es fa bé, és una campanya amb data concreta de finalització, per tant, activa l’instint de supervivència amb un missatge molt clar: si no t’espaviles a cercar ara aquestes ofertes, demà ja  no hi seran. Les parts més primitives del nostre cervell es mouen amb missatges senzills que impliquin una acció immediata.

black friday fight gif

  1. Triomfa perquè ja no volem pagar de més.

El preu és un dels principals motors de la compra, però sobretot és la principal causa de satisfacció, o insatisfacció. Sentir que he pagat menys per un producte que podria trobar més car, ens fa sentir vencedors i ens fa comprar, quan sense la rebaixa, potser ni ens hauríem plantejat la compra. La nostra ment percep que davant d’un producte rebaixat, té menys a perdre.

Un dels principals aprenentatges dels consumidors arran de la crisi és que ja no estan disposats a pagar  més per un producte que podem trobar més barat i això ja no té relació amb el poder adquisitiu del comprador, sinó que és un aprenentatge totalment instaurat.

polarización del consumo

Polarització del consum després de la crisis, quan es dispara el posicionament en el preu més baix, pero també en els productes amb valor afegit.

  1. Triomfa perquè és nou.

Aquesta acció comercial encara ens sorprèn per ser nova.  A l’altre bàndol trobem les rebaixes tradicionals, que any rere any, perden poder d’atracció pels consumidors, tal com veiem en l’enquesta ESCO sobre la salut del comerç, que realitzem des d’ESCODI al gener i al juny. El principal causant és la desestacionalització de les rebaixes, però també ha afectat l’auge del low costi de l’e-commerce, que fan que puguem trobar preus rebaixats durant tot l’any.

black friday gif crowd

  1. Triomfa perquè és abans de Nadal.

Aquesta és la principal raó del seu èxit i el principal problema pels comerciants. Som el país europeu amb una major despesa en compres nadalenques, per tant, al Nadal ja compràvem. No ens calien unes rebaixes. Ara, al tenir ofertes, evidentment, avancem aquestes compres. Per molts comerciants les vendes al Nadal suposen fins al 20% dels seus beneficis anuals, per tant, estan perdent part del marge.

 

Mites

  1. El Black Fridayés el dia de més vendes al món?

Un reconegut banc afirma que al nostre país el Black Friday  ja és el dia amb major despesa de tot l’any. Aquesta data s’ha imposat com a cap altre país d’Europa. Tot i això, analitzant  xifres globals, veurem que el “singles day” d’Alibaba a la Xina, es converteix en el dia de més vendes online i offlinedel món, triplicant les vendes conjuntes del Black Friday d’Europa i els Estats Units.

aliexpress gif

  1. Tots els descomptes són reals?

Doncs no sempre. S’han fet molt populars els casos de grans empreses que apujaven els preus abans del Black Friday, per després poder-los rebaixar.

 

  1. Així, totes rebaixes són mentida?

No, el més habitual és que els productes siguin realment rebaixats. El que sí que és veritat és que si el comerciant té una mica de vista, mai rebaixarà el producte que per si sol ja es vendria. Solen ser descomptes en productes seleccionats o perquè no es venen prou, o perquè hi ha estoc sobrant, o perquè serveixen com a reclam per atraure als clients.

media mrkt estafa

Suposades tàctiques enganyoses d’algunes multinacionals.

  1. El Black Friday és beneficiós pel comerciant

Tal com hem dit, les vendes de Nadal estan pràcticament assegurades, per tant, fer unes rebaixes just abans d’aquestes és molt mala idea. Aquesta acció té sentit als Estats Units, quan les famílies vénen de fer una important despesa pel sopar d’acció de gràcies, però aquí no té sentit.

Tal com hem comprovat en l’ESCO fet aquest juny, al 52% dels comerciants els han baixat les vendes aquest any i no és degut a un factor únic. Hi ha un canvi de model de consum que implica valorar més les experiències i quan parlem de comerç físic, el valor afegit que pugui aportar la botiga és clau, ja que si el comerç es comporta com un magatzem on adquirir productes, ja els podem trobar al canal online.

 

  • Així, què han de fer amb el Black Friday els venedors i els consumidors?

Pel comerciant que es plantegi rebaixar abans de Nadal és important pensar què hi guanya i què hi perd.El consumidor s’està acostumant a comprar sempre rebaixat a companyies que estan disposades a perdre diners ara, per guanyar-los en el futur, tal com veiem en conegudes plataformes online que triguen anys per generar dividends (com poden ser Spotify, o Amazon fins al 2015). Això és insostenible pel compte d’explotació de qualsevol comerciant mitjà. A més, el consumidor s’adapta a aquests descomptes permanents i si no s’augmenten, acaben perdent l’efecte en la ment del consumidor. Si tot i això s’opta per sumar-s’hi, que sigui una acció contundent de rebaixa, sincera i molt acotada en el temps. Que no passi de Black friday, a la Black week.

Respecte als consumidors el més important és que es compri amb tot el coneixement possible, per tant, sent conscients del que hi ha al darrere de cada compra. Pensar per què un producte està rebaixat, pensar per què un preu és tan baix (ja que el low costsol implicar menor qualitat i mà d’obra molt barata) i sobretot, pensar si realment el necessitem, o simplement ens atreu pel baix cost.

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s